Allergitest

Nu i covid-19-tider så kommer vi pausa all testhemsverksamhet på obestämd tid. Vi återkommer när vi drar igång igen. Tack för er förståelse och har ni några frågor är det bara att ni hör av er till testhem@sibiriskkatt.se.

Med vänlig hälsning,
Jenna Kårwik och Madeleine Forsman
Testhemsgruppen

Sällskapet Sibirisk Katt får många förfrågningar från allergiker som vill testa om just de känner av allergi mot den sibiriska katten. Vi vill att fler ska få möjlighet att äga denna fantastiska katt trots allergi. Därför finns det i Sällskapet Sibirisk Katt en grupp som jobbar med att förmedla kontakt mellan allergiker och hem där det finns en eller flera sibiriska katter. Liksom all verksamhet i sällskapet sker även denna med ideell arbetskraft från både testhemsförmedlarna och de hem som tar emot en allergiker för att testa sin allergi.

Eftersom alla gör detta på sin fritid ber vi om överseende med att man ibland kan få vänta med att få komma till ett testhem. Var därför gärna ute i god tid innan du tänkt köpa en katt. Testhem finns på flera orter runt om i Sverige, och vi försöker hitta ett så nära dig som vi kan.

För att komma till ett testhem mailar ni testhem@sibiriskkatt.se Besöket kostar 50 SEK och dessa pengar sätts in på vårt PG-konto 37 37 14-5 eller via Swish till 123 020 5922. När vår kassör ser att pengarna har kommit in förmedlas ni kontakt så fort som möjligt. Större städer kan ha några veckors väntetid. Pengarna kommer vi skänka till olika katthem som vi har ute i Sverige som behöver all ekonomisk hjälp de kan få.

I Jämtland/Härjedalen har vi i dagsläget inga testhem. I norra Sverige ligger de flesta testhemmen i Umeå.

Så här går det till:

 1. Kontakta testhemsförmedlingen via mail.
 2. Sätt in 50 SEK på PG 37 37 14-5
 3. Du kommer sedan få kontaktinformation till ett testhem. Du kommer också få en länk till en enkät där vi ber dig att anonymt fylla i hur besöket gick. Detta för att vi ska kunna samla in statistik och lära oss mer om hur många som tål en Sibirisk katt.
 4. Du kontaktar testhemmet och ni bestämmer en tid då det passar er båda för besök.
 5. Du åker till testhemmet, besöket brukar ta ca en timme. Under den timmen får du träffa en eller flera sibiriska katter, klappa dem, leka med dem och umgås. Om det går bra så får du säkert prova att stoppa ned näsan i pälsen och se om det går bra, eller du kanske känner av en allergisk reaktion.
 6. Efter besöket ber vi dig att fylla i enkäten och berätta om du fick en reaktion. Fyll i enkäten dagen efter då det gått ca ett dygn, eftersom en del av oss kan få en försenad reaktion.

Tänk på att:

 • Gör inte ett allergitest om du har en infektion eller t.ex. förkylning. Vänta tills du är frisk igen.
 • Meddela testhemmet innan besöket hur många ni är som kommer och eventuella barn. Alla katter är inte vana vid barn.
 • Du bör inte ta allergimedicin innan besöket, men ta självklart med all medicin du kan behöva om du skulle få en allergisk reaktion under eller efter besöket.

Allt för att resultatet ska bli så relevant som möjligt.

Ett tips är att ta med ett örngott då du besöker testhemmet. Kattägaren kan, om katten tycker att det är okej, gnugga katten med örngottet, och på det viset får du med ”lite extra allergener” hem. Många testare lägger sig på örngottet på kvällen för att förstärka testet. Det är inte vetenskapligt bevisat att detta stärker testet, men många har ändå valt att göra detta.

Undvik att ta med mindre barn om dessa inte skall testas. Går testet inte bra kan det resultera i stor besvikelse hos barnet. Tänk på att allergi kan vara väldigt individuellt och olika personer kan reagera olika på samma katt. Så det finns inga garantier att en allergiker faktiskt tål en sibirisk katt, det är oerhört viktigt att testa allergin och sedan prata med en kunnig uppfödare om du vill gå vidare och köpa en katt!

Testhemsförmedlarna hos Sällskapet Sibirisk Katt nås på testhem@sibiriskkatt.se

Testhemsförmedlare

 • Jenna Kårwik

 • Madeleine Forsman