EMS-koder

Färgbeteckningar

Beteckning Färgnamn Utseende
n Svart, brun Svart
a Blå Blågrå
d Röd Orange
e Creme Sandfärgad
f Svartsköldpadd Svart och orange
g Blåsköldpadd Blågrå och sandfärgad
w Vit Vit
y Golden Aprikosfärgad ton
s Silver Vitaktig till grå
x Ännu ej godkänd färg

Mönsterbeteckningar

Beteckning Mönster Beskrivning
01 Van Mer än 75% vitt
02 Harlequin 50-75% vitt
03 Bicolour 25-50% vitt
09 Vitt Obestämd mängd vitt, ofta mindre än 25% vitt
11 Shaded Se nedan
21 Agouti
22 Tabby
23 Tigré
24 Spotted
25 Tickad

EMS_01_Van

EMS_02_Harlequin

EMS_03_Bicolour

Shaded (EMS-kod 11), sägs katt vara som har ett vidbandsanlag. Detta anlag avlägsnar tickingsbandet på agoutihårstrån men har ringa eller ingen förmåga att minska tippingen i hårspetsen, varför shaded-katter ter sig mörkare, mer skuggade än motsvarande chinchillavarianter.

Hairtype

Agouti (EMS-kod 21), en agoutikatt har mönstrad päls, där finns områden med enfärgade hårstrån och områden med hårstrån som är tickade, det vill säga pälshåren har ett eller flera band av omväxlande mörk och ljus färg. Igenkänningstecken för agouti är orange nosspegel hos svartpigmenterade katter, pälshåren inuti örat är ljusbleka och enfärgade, läpparna är mörka och hakan ljus samt undersidan av svansen är ljus. Men alla katter är inte agouti, alltså finns det en motsats och den heter non-agouti eller solid. Hos non-agoutikatterna finns det inga tickade hårstrån med omväxlande mörka och ljusa band synliga, det finns ingen orange nos och ingen ljus haka.

Tabby (EMS-kod 22) (Marmorerad teckning) karakteriseras av att det finns en mörk, parallell rand på var sida om den s.k. ålen längs ryggraden, vilken löper från manken till den solidfärgade svansspetsen. Dessutom finns på varje kroppssida en mörk, rundad ring och mitt i denna ring en mörk fläck. På bröstet och buken är pälsen hos katter med marmorerad teckning alltid fläckig.

Mini_Tabby

Tigrering (EMS-kod 23), vertikal randning av pälsen på kattens sidor. Karakteristiskt för en tigrerad katt är att det löper en mörk s.k. ål längs ryggraden ända ut till den solidfärgade svansspetsen. Från denna ål löper vertikala ränder nedför kattens sidor mot magen, som dock alltid är fläckig. Den idealiska tigreringen består av hela, obrutna ränder.

Mini_Tigrerad

Spotted (EMS-kod 24), den pälsteckning som gör att katten ser fläckig ut på ryggen och sidorna. Fläckarna tillåts normalt att vara runda, rosettformiga eller avlånga. Huvudsaken är att de är så väl åtskilda som möjligt och inte flyter ihop till obrutna ränder.

Mini_Spotted

Tickad (EMS-kod 25), sägs en päls vara om täckhåren i hela pälsen eller del av den är smårandig i hårspetsarna.